Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny wieprzowiny

tuczniki w hodowli
123RF Zdjęcie Seryjne

Nieliczni optymiści szansę na lepszy handel wieprzowiną upatrują w rosnącym kursie euro. Tani złoty oznacza, że importerom przestanie się opłacać sprowadzanie mięsa z krajów Unii, a zakłady przetwórcze będą musiały zwrócić się w stronę krajowego rynku. Już dzisiaj krajowe półtusze są sporo tańsze od importowanych. Te w klasie E można kupić poniżej 6 złotych za kilogram. Zakupy mogą się opłacać, bo większość cen graniczy z kosztami produkcji.

Od początku stycznia przecena sięgnęła blisko 15 groszy za kilogram.

 

ELEMENTY Z KOŚCIĽ

oferty sprzedaży    zł/kg

łopatka    5,40 – 6,30

boczek     5,90 – 9,60

szynka     6,60 – 9,00

karkówka   7,60 – 8,00

schab     10,20 – 12,50

Źródło: Agrobiznes TVP