Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Mięso w Polsce nie będzie drożało

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

Tani będzie żywiec wieprzowy. W listopadzie średnio za kg żywca płacono 4,41 zł; zdaniem ekspertów w kolejnych miesiącach jeszcze on potanieje – w marcu do 4,10-4,30 zł/kg, a w czerwcu 4,20-4,50 zł/kg.

Spadek cen żywca wieprzowego utrzymuje się prawie w całej UE w listopadzie 2014 r. wzrost cen zakupu trzody chlewnej odnotowano jedynie w Danii, Belgii, Austrii i Słowenii.

Według GUS, spada opłacalność produkcji trzody chlewnej.

Na niewielki wzrost cen mogą liczyć producenci bydła. W listopadzie średnio bydło rzeźne kosztowało 5,65 zł za kg. W marcu ceny powinny wynosić 5,60-5,90 zł/kg, a w czerwcu 5,60-6,0 zł/kg. A ceny młodego bydła rzeźnego w marcu mogą wynosić 5,80-6,10 zł/kg, a w czerwcu 5,80-6,20 zł/kg – prognozują eksperci.

Podrożeją brojlery w stosunku do cen z listopada u.br. (3,46 zł/kg). W opinii ekspertów, w marcu mogą one kosztować 3,50-3,70 zł/kg, a w czerwcu 3,60-3,90 zł/kg czyli tyle co rok wcześniej.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP