Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wieprzowina to numer jeden na liście importowanych produktów

wieprzowina w magazynie
123RF Zdjęcie Seryjne

Jak wynika z danych przedstawionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – w ramach UE od stycznia do września 2014 r. sprowadziliśmy towary na kwotę 7 529 mln EUR i w stosunku do okresu styczeń – wrzesień 2013 r. był to wzrost o 3,8 proc. (w I-IX 2013 r. – 7 254 mln EUR).

O 4,7 proc. wzrósł import z państw dawnej „piętnastki”, który ukształtował się na poziomie 6 462 mln EUR (w I-IX 2013 r. – 6 173 mln EUR). Wartość zakupów w pozostałych 12 państwach UE spadła o 1,4 proc. i wyniosła 1 066 mln EUR (w I-IX 2013 r. – 1 081 mln EUR).

Udział przywozu z państw UE stanowił 69,8 proc. ogólnej wartości importu towarów rolno -spożywczych do Polski, rok wcześniej było to o 0,3 proc mniej.

Artykuły rolno-spożywcze, które importowano do Polski z krajów UE, pochodziły głównie z Niemiec a ich wartość wyniosła 2 413 mln EUR. Import z Niemiec w porównaniu z rokiem poprzednim wzrósł o 2,2 proc. (w I-IX 2013 r. – 2 361 mln EUR) i stanowił 22,4 proc. importu rolno-spożywczego ogółem – podaje Departament Rynków Rolnych MRiRW.

W analizowanym okresie najwięcej pod względem wartości sprowadzono z Niemiec do Polski: mięsa wieprzowego, czekolady i wyrobów czekoladowych, karmy dla zwierząt, świń, wyrobów piekarniczych w tym m.in. herbatników i wafli, serów, mleka w proszku, syropów cukrowych oraz kawy.

Źródło: farmer.pl / MRiRW/ Iwona Dyba