Ceny zbóż, notowania, aktualności

Grażyna Prokopiuk, prezes Łmeat Łuków: Zwiększamy produkcję wołowiny

Grażyna Prokopiuk, prezes Łmeat Łuków: Zwiększamy produkcję wołowiny

hodowla krów
123RF Zdjęcie Seryjne

Choć obecna sytuacja rynkowa mogłaby do tego skłaniać, Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków nie prowadzą importu bydła z zagranicy. - Od lat współpracujemy z polskimi dostawcami. Z roku na rok ciągle zwiększamy produkcję wołowiny. Co więcej, planujemy dalszy intensywny rozwój produkcji wysokogatunkowych mięs wołowych oraz wysokobudżetowe inwestycje w tym zakresie - mówi Grażyna Prokopiuk.

Strategia zakładów z Łukowa zakłada obecność jej produktów wołowych we wszystkich kanałach dystrybucji. - Na szczególnie podkreślenie zasługuje fakt, iż oferta kulinarnych mięs wołowych zyskała duże uznanie w kanale HoReCa. Klienci podkreślają jakość, ale doceniają też dostępność zamawianego mięsa oraz poziom świadczonego przez naszą firmę serwisu - podkreśla prezes ZM Łmeat. - Wsłuchujemy się w potrzeby tej branży i dokładamy wszelkich starań, aby zaoferować profesjonalne produkty zaprojektowane na miarę oczekiwań restauracji, hoteli i cateringu - akcentuje.

Zwraca uwagę, że siłę jej firmy stanowi umiejętność pogodzenia wieloletniej tradycji zakładów z Łukowa, a co za tym idzie - regionalnego charakteru produktów, z szybkim wdrażaniem nowości technologicznych. - Dzięki temu od ponad 40 lat utrzymujemy się w czołówce polskich producentów mięsa i wędlin - zaznacza Prokopiuk.

I dodaje: - Niedawno produkty wołowe naszej marki Świat Szlachetnej Wołowiny zyskały wiele wyróżnień i nagród podczas tegorocznych międzynarodowych targów Polagra Food 2014. Naszą wołowinę docenił także Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, który w konkursie „Produkt Najwyższej Jakości w Przemyśle Mięsnym" przyznał produktom wołowym niezwykle wysokie noty w ocenie sensorycznej.

Prezes Łmeat Łuków wskazuje, że aktualnie rozpoczęto proces certyfikacji łukowskiej wołowiny w systemie QMP. - Dzięki temu nasza wołowina zyska dodatkowe potwierdzenie jakości - stwierdza Grażyna Prokopiuk.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności