Ceny zbóż, notowania, aktualności

Konsumpcja wołowiny drastycznie spada

Konsumpcja wołowiny drastycznie spada

kawałki czerwonego mięsa
123RF Zdjęcie Seryjne

Powodów tej sytuacji jest wiele. W ocenie Łapanowskiego, po pierwsze wynika to ze wzrostu cen, jaki nastąpił po wejściu Polski do UE, po drugie z faktu, że nasz przemysł mięsny odszedł od przetwarzania mięsa wołowego do produkcji wędlin wieprzowych. - Jednak powoli tendencja ta się odwraca. Po pierwsze, na fali mody na burgery. Po drugie, w związku z dużym zainteresowaniem Polaków żywnością naturalną, o wysokiej jakości, zarówno regionalną jak i sezonową. W tym kontekście wołowina dziś powraca - zaznacza kucharz.

- Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że na rynku pojawia się coraz więcej mięsa wysokiej jakości. Zawdzięczamy to między innymi Polskiemu Zrzeszeniu Producentów Bydła Mięsnego, które wystąpiło do UE o objęcie wołowiny europejskim Systemem Jakości Wołowiny QMP (skrót od Quality Meat Program). Certyfikowana wołowina oznaczona takimi literkami po prostu musi być miękka, soczysta i krucha. Rzecz jasna, nie jest to mięso z pierwszej z brzegu krowy, ale z młodego zwierzęcia rasy najlepiej sprawdzającej się w kuchni, sezonowane na mokro - czyli kruszejące w próżni - dodaje Grzegorz Łapanowski.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności