Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

ARR: mimo embarga na mięso eksport polskiej żywności rośnie

mięso wieprzowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Import ukształtował się na poziomie 3,6 mld euro, czyli o 1 proc. więcej niż przed rokiem. Dodatnie saldo wymiany produktami rolno-spożywczymi osiągnęło poziom 1,4 mld euro wobec 1,1 mld euro w I kwartale 2013 r.

Jak powiedział Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wyniki w handlu zagranicznym za pierwszy kwartał tego roku są mniej więcej zgodne z oczekiwaniami. – Wyniki eksportu są nieco lepsze niż prognozowaliśmy, mimo że nastąpił spadek wywozu mięsa czerwonego w związku z wykryciem w Polsce choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF) – zaznaczył.

Zakaz importu polskiej wieprzowiny wprowadziło od połowy lutego br. wiele krajów pozaunijnych – m.in. Rosja, Chiny, Korea i Japonia. Powodem było wykrycie ASF u dzików.

Instytut prognozuje, iż w całym 2014 roku eksport ukształtuje się na poziomie 19,7 mld euro wobec 19,9 mld euro w ubiegłym roku. Tegoroczny import szacowany jest na 13,9 mld euro, tj. o 2 proc. mniej niż w 2013 r. Łopaciuk zastrzegł jednak, że wyniki zależą od kursu złotego wobec euro oraz od tego, czy Rosja wprowadzi dalsze ograniczenie importu żywności z Polski, a Ukraina otworzy swój rynek na import polskiego mięsa.

W pierwszych trzech miesiącach br. w porównaniu z analogicznym okresem 2013 r. wzrosła sprzedaż mleka i jego przetworów, zbóż, tłuszczów roślinnych, mięsa drobiowego, produktów paszowych oraz wyrobów cukierniczych. Mniej natomiast sprzedaliśmy żywca, mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych, owoców i ich przetworów, soków owocowych i warzywnych, ziemniaków oraz nasion roślin oleistych.

W tym czasie w eksporcie dominowało mięso czerwone, produkty mleczarskie oraz tytoń i wyroby tytoniowe. Podobnie jak rok wcześniej, również w tym roku najwięcej polskich produktów trafiło do krajów UE – ok. 78 proc. całego eksportu produktów rolno-spożywczych. Głównym partnerem handlowym pozostają Niemcy, do których w I kwartale 2014 r. sprzedaliśmy produkty rolno-spożywcze za 1,1 mld euro (1,0 mld euro rok wcześniej).

Kolejnymi odbiorcami żywności z Polski są: Wielka Brytania, Francja i Rosja, Czechy, Włochy i Holandia. Do Rosji eksport wzrósł o 3 proc. Natomiast spadek wartości eksportu odnotowano w przypadku Ukrainy – ze 115 mln euro w I kw. 2013 r. do 96 mln euro w I kw. tego roku.

Źródło: farmer.pl za: PAP