Ceny zbóż, notowania, aktualności

UE zużywa więcej pszenicy na paszę niż na cele żywnościowe

UE zużywa więcej pszenicy na paszę niż na cele żywnościowe

pole pszenicy
123RF Zdjęcie Seryjne

Międzynarodowa Rada Zbożowa opublikowała również prognozę szczegółowych bilansów podstawowych zbóż na świecie i w głównych regionach uprawy. W przypadku unijnego rynku pszenicy zwyczajnej oczekuje się, że zbiory w 2014 r. wyniosą 137,1 mln t wobec 134,3 mln t rok wcześniej. Zapasy na początek sezonu 2014/15 mają być jedynie o 0,1 mln t wyższe niż rok wcześniej i mają wynieść 8,9 mln t. Znacznie większe niż w obecnym sezonie ma być jednak zużycie pszenicy zwyczajnej w UE-28. Ma ono wzrosnąć do 115,7 mln t wobec prognozowanych 108,0 mln t w sezonie 2013/14. Zdecydowana większość wzrostu zużycia przeznaczona zostanie na cele paszowe. Ma ono wzrosnąć o 5,5 mln t do 49,5 mln t.

Kraje UE tradycyjnie dużą część wyprodukowanej pszenicy zużywają na cele paszowe. Jak wynika z obliczeń na podstawie prognoz MRZ, w sezonie 2013/14 pasze będą odpowiadały za 40,7 proc. a w sezonie 2014/15 aż 42,8 proc. całego zużycia pszenicy zwykłej w UE-28. Jest to większy udział niż zużycia na cele żywnościowe (42,0 proc.). Jest to również znacznie więcej niż przeciętnie na świecie - w obecnym sezonie pasze będą odpowiadały za 19,1 proc., a w przyszłym sezonie 19,5 proc. zużycia.

Przeciętnie na świecie pszenicę zużywa się przede wszystkim na cele żywnościowe (68,7 proc. w sezonie 2013/14). Wśród dużych producentów pszenicy jedynie w relatywnie słabo zaludnionych, rozległych krajach takich jak Australia i Kanada pasze stanowią większą część zużycia pszenicy niż w UE. W obecnym sezonie ma to być odpowiednio 56,7 i 50,8 proc. całego zużycia. W Rosji i na Ukrainie udział paszowego przeznaczenia pszenicy jest również stosunkowo duży i ma wynieść odpowiednio 36,8 i 32,6 proc. zużycia. Z kolei w Stanach Zjednoczonych, które są największym eksporterem pszenicy i największym producentem kukurydzy na świecie, pasze stanowią mały udział w zużyciu pszenicy (17,6 proc. w sezonie 2013/14). Co oczywiste, najmniejsze znaczenie pasz w zużyciu notuje się w ludnych krajach rozwijających się - w Chinach w obecnym sezonie wyniesie ono 18,0 proc., a w Indiach 6,5 proc.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej

Powrót do aktualności