UE zużywa więcej pszenicy na paszę niż na cele żywnościowe
123RF Zdjęcie Seryjne |
Kraje UE tradycyjnie dużą część wyprodukowanej pszenicy zużywają na cele paszowe. Jak wynika z obliczeń na podstawie prognoz MRZ, w sezonie 2013/14 pasze będą odpowiadały za 40,7 proc. a w sezonie 2014/15 aż 42,8 proc. całego zużycia pszenicy zwykłej w UE-28. Jest to większy udział niż zużycia na cele żywnościowe (42,0 proc.). Jest to również znacznie więcej niż przeciętnie na świecie - w obecnym sezonie pasze będą odpowiadały za 19,1 proc., a w przyszłym sezonie 19,5 proc. zużycia.
Przeciętnie na świecie pszenicę zużywa się przede wszystkim na cele żywnościowe (68,7 proc. w sezonie 2013/14). Wśród dużych producentów pszenicy jedynie w relatywnie słabo zaludnionych, rozległych krajach takich jak Australia i Kanada pasze stanowią większą część zużycia pszenicy niż w UE. W obecnym sezonie ma to być odpowiednio 56,7 i 50,8 proc. całego zużycia. W Rosji i na Ukrainie udział paszowego przeznaczenia pszenicy jest również stosunkowo duży i ma wynieść odpowiednio 36,8 i 32,6 proc. zużycia. Z kolei w Stanach Zjednoczonych, które są największym eksporterem pszenicy i największym producentem kukurydzy na świecie, pasze stanowią mały udział w zużyciu pszenicy (17,6 proc. w sezonie 2013/14). Co oczywiste, najmniejsze znaczenie pasz w zużyciu notuje się w ludnych krajach rozwijających się - w Chinach w obecnym sezonie wyniesie ono 18,0 proc., a w Indiach 6,5 proc.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej
Powrót do aktualności