Ceny zbóż, notowania, aktualności

W Europie wołowina drożeje

W Europie wołowina drożeje

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

W Polsce cena młodego bydła kl. A R3 kształtowała się na poziomie 313,23 EUR za 100 kg, tj. była o 8 proc. niższa niż w styczniu 2013 r., natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o ponad 2 proc.

W ciągu miesiąca wzrosły średnie ceny referencyjne wołowiny w dwunastu krajach Unii. Największą miesięczną zwyżkę cen odnotowano odpowiednio w Słowenii (+2,7 proc.), Polsce (+2,1 proc.), Czechach (+1,4 proc.), Niemczech (+1,3 proc.), we Francji (+1,0 proc.), w Chorwacji (+0,9 proc.) oraz w Austrii (+0,8 proc.).

Największy spadek cen zanotowano natomiast w Grecji (-3,7 proc.), we Włoszech (-2,2 proc.), na Litwie (-2,1 proc.), w Holandii (-1,5 proc.), Belgii (-1,2 proc.), Wielkiej Brytanii (-0,8 proc.) oraz w Danii (-0,7 proc.). W pierwszych trzech tygodniach lutego średnia cena referencyjna wołowiny w Unii wykazywała względnie stabilny poziom.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności