Ceny zbóż, notowania, aktualności

FAO: W listopadzie odnotowano wzrost światowych cen olejów i tłuszczów

FAO: W listopadzie odnotowano wzrost światowych cen olejów i tłuszczów

rośliny oleiste
123RF Zdjęcie Seryjne

Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 98,5% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.

W stosunku do października br. wartość indeksu zwiększyła się o 11 punktów (blisko 6%), natomiast w porównaniu z listopadem 2012 roku była wyższa o 1% (prawie 3 pkt).

Największy wpływ na wzrost wartości indeksu miały podwyżki cen oleju palmowego. Wzrostowi cen tego surowca sprzyjały duży popyt importowy, zgłaszany m.in. przez sektor biodiesela, oraz niższa od oczekiwań produkcja w Azji Południowo-Wschodniej (po nadmiernych opadach deszczu). Jak podaje FAO, ceny oleju palmowego osiągnęły poziom najwyższy od 13 miesięcy. Do wzrostu wartości indeksu przyczyniły się również umacniające się ceny oleju sojowego, słonecznikowego oraz rzepakowego.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej

Powrót do aktualności