Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny mięsa spadają. Najszybciej tanieje wieprzowina

Ceny mięsa spadają. Najszybciej tanieje wieprzowina

plastry mięsa
123RF Zdjęcie Seryjne

Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena wieprzowiny obniżyła się w październiku br. w stosunku do września 2013 r. o 5,5 proc. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 180 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 207 USD/100 kg (około 152 EUR/100 kg). W październiku 2013 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 16,7 proc., natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 3,2 proc.

W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 19 proc. wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W październiku br. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 375 EUR/100 kg, tj. była o 3,6 proc. niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w październiku br. była o 0,2 proc. wyższa niż we wrześniu. W październiku br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 393 USD/100 kg (około 288 EUR/100 kg), tj. była o 2,1 proc. niższa niż przed rokiem, ale jednocześnie o 1,3 proc. wyższa od ceny z września 2013 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła 30 proc.

Ponadto w październiku br. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 191 EUR/100 kg. Była ona o 12 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 232 USD/100 kg (około 170 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 2,4 proc., natomiast miesięcznym spadła o 3 proc. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 9,6 proc., natomiast m/m zniżkowała o 1,1 proc.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności