Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Francja straci pozycję europejskiego lidera w eksporcie pszenicy?

ziarno pszenicy w worku
123RF Zdjęcie Seryjne

Powód? Gorsza jakość ziarna. To zawartość białka jest podstawowym miernikiem przydatności pszenicy w produkcji chleba i kluczowym wymogiem dla importerów z Afryki i Bliskiego Wschodu – podano w programie „Agrobiznes” w TVP.

Mamy najniższą zawartość białka od 4 lat – lamentują francuscy producenci. 11,5 procent to standard dla francuskiego przemysłu młynarskiego i wymóg zagranicznych kontrahentów. A w tym sezonie, ze względu na niesprzyjająca pogodę o takim poziomie nie ma mowy. Jak wynika z informacji agencji Reuters, francuski rząd zwrócił się do rodzimych producentów o przedstawienie planu polepszenia jakości ziarna. „Jeśli nie poprawimy sytuacji, stracimy kluczowe dla nas rynki zbytu”- żali się minister rolnictwa Stephane Le Foll.

Źródło: Portal Spożywczy za: Agrobiznes TVP