Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Eksport rzepaku wzrósł o ponad 200 proc.

kwiat rzepaku
123RF Zdjęcie Seryjne

Od 2007 roku poza poziomem zbiorów przyczyną przyhamowania eksportu rzepaku był wzrost jego przerobu w kraju wynikający ze wzrostu zapotrzebowania na olej rzepakowy. W pierwszym półroczu 2013 r. rzepak tradycyjnie eksportowaliśmy przede wszystkim do Niemiec – 92 proc. ilości. Na drugiej pozycji wśród jego odbiorców znalazły się Słowacja z ok. 5 proc.udziałem.

W rozpatrywanym okresie Polska zaimportowała 92,2 tys. ton rzepaku za 47,4 mln Euro, który ilościowo zmniejszył się wobec analogicznego okresu roku 2012 o około 62 proc. Największym dostawcą rzepaku do Polski była tradycyjnie Ukraina (45 proc. wartości zakupów i 50 proc. wolumenu importu – 48,8 tys. ton za 21,2 mln Euro). Na drugim miejscu znalazły się Słowacja oraz Czechy (około 16 proc. i 15 proc. wartości oraz 17 proc. ilości).

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA