Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Prezes UPEMI: Pogłowie bydła rośnie. Spożycie mięsa spada

bydło
123RF Zdjęcie Seryjne

Podobną tendencję obserwujemy w liczbie cieląt, która także rośnie. – W tym roku jest to o 8 proc. w stosunku do 2012 r. Pogłowie bydła ogółem liczy w tym roku 5 867 tys. sztuk i jest większe niż w połowie roku ubiegłego o 1,5 proc. Zaś skup żywca rzeźnego w sierpniu br. wyniósł 262 tysięcy ton i był większy o 0,5 proc. niż w roku wcześniejszym – mówi prezes UPEMI.

Roczna konsumpcja wołowiny w Polsce spadła z ok. 16-18 kg rocznie na osobę w latach 80. do niespełna 3 kg obecnie. Wiesław Różański zwraca uwagę, że według prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym roku spożycie spadnie do ok. 1,8 kg. Tymczasem unijna średnia wynosi 19 kg, zaś np. w Argentynie – 60 kg.

Źródło: Portal Spożywczy