Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Oszacowano zbiory, plony i areał upraw w UE

plony zbóż
123RF Zdjęcie Seryjne

Największy wzrost produkcji dotyczy pszenżyta – 11,6 proc., następnie kukurydzy – 9,1 proc., żyta – 9 proc. i sorgo – 7,7 proc. Te najważniejsze gatunki zbóż jak pszenica zwyczajna odznaczały się w prognozach też tendencją wzrostową, ale już nie tak dużą, bo wynosiły nieco ponad 3 proc.

W 28 krajach Wspólnoty dla pszenicy zwyczajnej Agra Europe zanotowała wzrost powierzchni uprawy porównując rok 2012 (23197 tys. ha) do 2013 (23485 tys. ha), plon też wzrósł w tych latach z 5,42 do 5,53 t/ha.

Jęczmienia uprawiało się więcej i większe też były jego plony, podobnie sytuacja wyglądała w wypadku kukurydzy. Tam mimo o 6 tys. mniejszego areału, plony wzrosły o 1 t/ha. Zmniejszyły się za to w rzepaku z 3,11 do 2,98 t/ha.

Powierzchnia uprawy soi w UE wyniosła w 2012 r. – 426 tys. ha, a w 2013 r – 432 tys. ha Natomiast średnie plony w tych latach zwiększyły się z 2,23 do 2,76 t/ha.

Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl / mt