Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

We Francji pogorszyła się jakość pszenicy

ziarno pszenicy w worku
123RF Zdjęcie Seryjne

Według FranceAgriMer, średni poziom zawartości białka we francuskiej pszenicy obniżył się z 11,4 proc. w 2012 r. do 11,2 proc. w 2013 r. Jest to przede wszystkim skutek wilgotnej wiosny. Tymczasem wielu importerów z krajów Afryki północnej, takich jak Algieria, wymaga zawartości białka wynoszącej minimum 11 proc., a egipski importer rządowy GASC nawet więcej – 11,5 proc.

Wszystko wskazuje na to, że Francja będzie miała pewne trudności w sprostaniu konkurencji o topowe rynki zbytu nie tylko biorąc pod uwagę cenę, ale i jakość oferowanego ziarna.

Warto jednak podkreślić, że w tym sezonie Francja odnotowała bardzo dobre wyniki produkcji pszenicy – 36,8 mln ton (według Coceral), a liczona średnia zawartość białka w ziarnie z tegorocznych zbiorów nie musi koniecznie oznaczać, że wysokiej jakości pszenicy jest we Francji bardzo mało. Od początku sezonu Francja intensywnie eksportuje pszenicę – a Algieria znajduje się na liście jej wiodących odbiorców. Jak ocenia FranceAgriMer, w sezonie 2013/14 francuski eksport pszenicy miękkiej poza UE wyniesie 11,2 mln ton, tj. o 200 tys. ton więcej w porównaniu z poprzednim raportem oraz o 13 proc. powyżej wyniku z poprzedniego sezonu handlowego.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA