Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Prawie 4 proc. spadek produkcji bydła w UE

bydło w stodole
123RF Zdjęcie Seryjne

Produkcja w „starych” krajach UE obniżyła się o 4,1 proc. W omawianym okresie zdecydowanie więcej bydła wyprodukowali Cypryjczycy (+26,3 proc.), Bułgarzy (+37,7 proc.), Rumuni (+16,7 proc.), Maltańczycy (+9,7 proc.), Estończycy (+5,3 proc.), Irlandczycy (+5,3 proc.) oraz Austriacy (+3,6 proc.).

Największe spadki produkcji zanotowano w Portugalii (-12,3 proc.), we Włoszech (-11,4 proc.), w Luksemburgu (-8,7 proc.), Grecji (-8,0 proc.), Belgii (-7,2 proc.), Niemczech (-6,7 proc.) oraz we Francji (-5,4 proc.) i w Słowenii (-5,4 proc.).

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie Komisji Europejskiej)