Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadek eksportu wieprzowiny z UE

Spadek eksportu wieprzowiny z UE

wieprzowina w rzeźniO połowę niższe były natomiast wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast dostawy świeżego mięsa (+27 proc.) oraz kiełbas i przetworów (+3 proc.). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja.

Dynamika wzrostu wywozu z Polski należała do największych w całej UE (+21 proc. do ok. 316 tys. ton), a w strukturze sprzedaży dominowało mięso mrożone (45 proc.) i słonina (18 proc.). Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w ubiegłym roku pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się jednak o 12 proc. do 745 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu.

Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła prawie o połowę do 586 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+42 proc. do 162 tys. ton) i Białoruś (+19 proc. do 123 tys. ton). Hongkong i Korea Płd. zakupiły natomiast prawie o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem - odpowiednio 380 tys. ton i 137 tys. ton. Nieznacznie zmniejszył się również wywóz do Japonii (-0,2 proc. do 231 tys. ton).

W 2012 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 34,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 9 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (58 proc.) oraz mięso mrożone (29 proc.). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności