Ceny zbóż, notowania, aktualności

Nadchodzi kolejna fala podwyżek cen surowca mięsnego?

Nadchodzi kolejna fala podwyżek cen surowca mięsnego?

Eksperci rynkowi zgodnie twierdzą, że w 2013 r. dojdzie do spadku pogłowia trzody chlewnej poniżej poziomu 11 mln sztuk. - Co prawda ceny trzody spadają od października 2012 r., ale wysokie ceny zbóż i pogłębiający się "świński dołek" mogą wywołać kolejną falę podwyżek cen surowca - ocenia Dariusz Formela. - Przewiduje się również dalszy spadek sprzedaży wędlin na rzecz mięsa świeżego - dodaje.

Wieprzowina nadal będzie droższa od mięsa białego, co przełoży się na dalsze zmniejszenie jej konsumpcji. - Lekarstwem na spadek krajowego popytu na wieprzowinę będzie intensyfikacja eksportu na Wschód, szczególnie na rynki azjatyckie. Aktywność polskich firm za granicą będzie w tym roku jednak utrudniona. Ciosem dla wizerunku polskiej branży mięsnej były doniesienia na temat obecności koniny w mięsie wołowym pochodzenia m.in. polskiego. Trudno oszacować skalę szkód wyrządzonych polskim zakładom mięsnym z tego tytułu, ale afera z koniną na pewno nie ułatwi producentom osiągania dobrych wyników finansowych - przyznaje prezes PKM Duda.

W jego ocenie, po kolejnym trudnym roku przyjdzie w końcu czas na poprawę warunków rynkowych. - Spodziewamy się, że odczuwalne spadki cen skupu nastąpią w 2014 r. Również w przyszłym roku ujawnią się pierwsze efekty ministerialnego programu odbudowy pogłowia. Do tego czasu grupa PKM Duda będzie realizować program poprawiania rentowności segmentu ubojowego, który uodporni ją na kolejne niekorzystne zmiany w otoczeniu rynkowym - zapowiada Formela. - Pierwsze efekty wdrażanych od początku IV kwartału 2012 inicjatyw są pozytywne. Spodziewamy się, że działalność zakładu produkcyjnego w Grąbkowie na trwałe odzyska rentowność - zaznacza.

Koncern nadal będzie rozwijał segment handlowy. - Liczymy, że dalsza ekspansja w kanale HoReCa i na rynkach zagranicznych stanie się jednym z fundamentów wzrostu naszej grupy. Obok rozwijania działalności operacyjnej będziemy prowadzić działania zmierzające do lepszego zarządzania długiem i płynnością - mówi prezes PKM Duda. - Naszym zdaniem dopiero grupa posiadająca z jednej strony silne atrybuty wzrostu na rynku, a z drugiej silne fundamenty finansowe jest gotowa na funkcjonowanie w tak trudnych czasach - podsumowuje.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności