Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes SRW RP: Polskie przetwory mięsne są w wielu krajach uznawane za delikatesowe

Prezes SRW RP: Polskie przetwory mięsne są w wielu krajach uznawane za delikatesowe

Powodem braku przewidywanego wcześniej wzrostu eskportu mięsa jest zmniejszający się stan pogłowia trzody chlewnej, import prosiąt, tuczników oraz mięsa wieprzowego. - Wpływ na obecną sytuację mają także problemy z ubojem rytualnym przeżuwaczy oraz wysokie ceny pasz - wskazuje Rodziewicz. - Jedynie sprzedaż poza granicę mięsa drobiowego oraz przetworów, z mięsa czerwonego i drobiowego, zwiększy poziom z 2012 r. - zaznacza.

- W przypadku mięsa to niestety cena ma wciąż decydujące znaczenie, pomimo wykreowanej już marki polskiego mięsa. Natomiast polskie przetwory mięsne są w wielu krajach uznawane jako delikatesowe i uzyskiwane ceny są wyższe niż produktów krajowych - dodaje.

Zdaniem prezesa SRW RP, do mocnychstron naszej oferty eksportowej należy elastyczność producentów w zakresie spełnienia wymogów kupującego. - Na rynkach eksportowych wyróżnia nas również szeroki asortyment przetworów - zauważa Janusz Rodziewicz. - Słabymi stronami polskich eksporterów są głównie: wielkość i terminowość dostaw, oraz wyrównanie i standardy jakościowe - przyznaje.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności