Nie widać końca kryzysu na rynku pieczywa

W 2012 roku spożycie chleba i bułek w polskich gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, wyniosło 52 – 52,5 kg. Rok wcześniej było na poziomie 53,5 kg. Przeciętny Polak je więc dziś o ponad 40 kg pieczywa mniej niż dwie dekady temu – pisze „Rz”.

Instytut Polskie Pieczywo (IPP) obawia się, że w 2013 roku spożycie pieczywa może spaść nieco poniżej 50 kg na osobę.

Spadające zapotrzebowanie na tradycyjny chleb czy bułki uderza głównie w małe zakłady. IPP szacuje, że w ubiegłym roku z rynku wypadło niemal 400 piekarni i jest ich obecnie około 8,8 tys. Aby przetrwać na rynku, piekarze walczą między sobą przede wszystkim ceną. Skutkami tej rywalizacji są niska rentowność branży i obniżająca się jakość pieczywa – informuje”Rz”.

Źródło: Portal Spożywczy za: Rzeczpospolita