Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadek cen wieprzowiny w Rosji

Spadek cen wieprzowiny w Rosji

W Centralnym Okręgu Federalnym ceny spadły do 70 RUB/kg (2,27 USD/kg). Tak wysoka obniżka cen miała miejsce po raz ostatni w 2006 r., lecz od tego czasu ceny trzody i mięsa wieprzowego systematycznie rosły. Zdaniem ekspertów, spadek cen został częściowo spowodowany przystąpieniem Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO) w sierpniu br. i po obniżce ceł w imporcie z Kanady i Brazylii, które są głównymi dostawcami wieprzowiny do Rosji.

W sierpniu br. Rosja sprowadziła 60 tys. ton tego mięsa, w październiku import wzrósł do 70 tys. ton i zwiększał się nadal w listopadzie i grudniu br., pomimo restrykcji handlowych wobec krajów stosujących raktopaminę (USA i Brazylia). Kolejnym czynnikiem spadku cen jest znaczny wzrost produkcji krajowej wieprzowiny, głównie w obwodzie biełgorodzkim, stanowiącej ok. 27 proc. rosyjskiej produkcji przemysłowej. Jednocześnie miejscowi producenci uskarżają się na trudną sytuację - wzrost cen pasz po słabych zbiorach zbóż i rosnącą konkurencję ze strony firm zagranicznych. Aby utrzymać się na rynku i konkurować z importem muszą sprzedawać wieprzowinę po niższych cenach.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie Pig Progress)

Powrót do aktualności