Upadające firmy mięsne na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej
Analitycy BGŻ ostrzegają, że upadające firmy z sektora przetwórstwa mięsnego na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej.
Według danych Eurostatu w pierwszych dziewięciu miesiącach z Polski wyeksportowano na Węgry 8,2 tys. ton trzody chlewnej żywej, o wartości 9,5 mln euro. Stanowiło to 2/3 polskiego eksportu tego produktu.
- Eksport na ten rynek ma tendencję wzrostową i w ciągu roku wzrósł o 15 proc. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, gdzie 14 proc. polskiego eksportu jest kierowane na Węgry. W wypadku pogorszenia się sytuacji dla branży przetwórstwa mięsa w tym kraju, utrzymanie dotychczasowego poziomu eksportu może być zagrożone - oceniają w swoim raporcie analitycy Banku BGŻ.
Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl (na podstawie BGŻ)
Powrót do aktualności