Ceny zbóż, notowania, aktualności

Chiny z potencjałem dla eksporterów wołowiny

Chiny z potencjałem dla eksporterów wołowiny

Największy udział w konsumpcji mięsa ogółem w Państwie Środka przypada tradycyjnie wieprzowinie (67 proc.).

Spożycie wołowiny w Chinach przypadające na jednego mieszkańca kształtuje się na poziomie 4,4 kg/osobę (wobec 16 kg/osobę w krajach UE) oraz 37 kg/osobę w przypadku wieprzowiny. Tymczasem każdego roku chińskie prowincje opuszcza ponad 20 mln pracowników zatrudnionych w obszarze rolnictwa, którzy znajdują zatrudnienie w miastach. Ta coraz większa grupa ludności jest potencjalną niszą dla zwiększenia konsumpcji mięsa, w tym wołowiny. Tym bardziej, że co raz więcej Chińczyków z tzw. klasy średniej umieszcza wołowinę na liście produktów w swoim menu.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie TheCattleSite.com)

Powrót do aktualności