Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes BGŻ: W sektorze mięsnym czeka nas dalsza konsolidacja

Prezes BGŻ: W sektorze mięsnym czeka nas dalsza konsolidacja

- Problemy niektórych branż wynikają też z faktu, że w pewnym okresie poszliśmy za szeroko z dofinansowaniem. Np. zbyt dużo zainwestowano w ubojnie i tutaj mogą zdarzać się upadłości. Jeśli wcześniej nikt tego nie zaplanował i pieniądze przeznaczane były na dotacje dla wszystkich, którzy chcieli, to mamy koncentrację tego typu zakładów w kilku miejscach i wszyscy pracują na 30 proc. mocy. Taka sytuacja sprawia, że nie wszystkie firmy przetrwają - mówi Jacek Bartkiewicz w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jego zdaniem, w branży mięsnej jest dużo firm regionalnych, które mogą mieć kłopoty, kiedy będą próbowały wyjść na szerszy rynek. - Okazuje się, że to zupełnie inny świat, inny marketing, sieć dystrybucji. Pojawia się rozczarowanie klientów i kłopoty płynnościowe. Dlatego myślę, że konsolidacja pewnych sektorów, w tym mięsnego, jest jeszcze przed nami - mówi Jacek Bartkiewicz.

Z kolei pozytywnym przykładem jest polskie mleczarstwo. - Choć niektórzy uważają, że struktura spółdzielcza jest przestarzała, to jednak konsolidacja wokół kilku największych graczy spowodowała, że ta branża całkiem dobrze daje sobie radę - uważa prezes Banku BGŻ.

Jego zdaniem, pewne problemy natury koniunkturalnej może przezywać branża cukiernicza. - Z jednej strony lekarze biją na alarm, że cukier to trucizna. Z drugiej strony, rynek cukru jest przeregulowany. Unia proponuje odejście od kwot w 2015 roku i jest to szansa dla polskiego cukrownictwa, bo my jesteśmy bardziej przedsiębiorczy, mamy nowoczesne zakłady i dobre zaplecze surowcowe. Podobnie jest w branży mlecznej - zniesienie kwot wbrew pozorom może nam bardziej pomóc niż zaszkodzić - ocenia Jacek Bartkiewicz.

Źródło: Portal Spożywczy, PB

Powrót do aktualności