Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rosja tnie prognozy zbiorów zbóż

Rosja tnie prognozy zbiorów zbóż

Oficjalne prognozy wskazują na produkcję pszenicy pomiędzy 46 mln ton a 49 mln ton. Jest to znaczący spadek wobec 57 mln ton przewidywanych na początku roku

Rosyjskie władze nie rozważają obecnie wprowadzenia restrykcji w eksporcie zbóż. Zmniejszenie znaczenia Rosji w światowym eksporcie może oznaczać „zakusy" na utrzymywanie wysokich cen eksportowych pszenicy, zwłaszcza biorąc pod uwagę napięty bilans tego gatunku w nadchodzącym sezonie.

Pogorszenie prognoz to skutek zarówno strat spowodowanych przez mroźną zimę, jak i wiosenną suszę. Warunki niedostatecznej wilgotności i wysokie temperatury w dalszym ciągu utrzymują się w południowej części kraju. Prognozy tegorocznych zbiorów pszenicy zostały w ostatnim okresie ponownie skorygowane w dół. Oficjalne - podawane przez Ministerstwo Rolnictwa - wskazują na produkcję pszenicy pomiędzy 46 mln ton a 49 mln ton. Jest to znaczący spadek wobec 57 mln ton przewidywanych na początku roku. Ministerialna prognoza eksportu pszenicy w przyszłym sezonie nadal jest stosunkowo optymistyczna (16 - 18 mln ton).

Cięć prognoz dokonała także wiodąca w Rosji firma analityczna - SovEcon - do 48,5 mln ton. Analitycy SovEcon prognozują eksport pszenicy w sezonie 2012/'13 na 11 mln ton, mniej w porównaniu z wcześniejszą prognozą w wysokości 13,5 mln ton i 20 mln ton w kończącym się sezonie, zaś całkowity eksport zbóż na poniżej 20 mln ton wobec 27 mln ton w 2011/'12.

W wyjątkowo katastrofalnym sezonie 2010/2011 kraj zastosował embargo w wywozie zbóż i mąki trwające przez większość sezonu, wówczas jednak zbiory zbóż wyniosły zaledwie niewiele ponad 60 mln ton, w tym pszenicy 41,5 mln ton. Kraj posiadał jednak spore zapasy zbóż zgromadzone w dwóch poprzednich sezonach wyjątkowego urodzaju (zbiory odpowiednio w wysokości 97 mln ton i 108 mln ton). Trwający przez większość sezonu zakaz eksportu w połączeniu z wysokim poziomem zapasów pozwolił na względne ustabilizowanie wewnętrznego rynku.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności