Wyprzedziliśmy Holandię pod względem eksportu wieprzowiny
W strukturze sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (ok. 350 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (ok. 330 tys. ton).
O prawie połowę niższe niż przed rokiem były natomiast wysyłki żywca (ok. 19 tys. ton).
Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska i Holandia. Wolumen wywozu z Polski zwiększył się w porównaniu z pierwszym kwartałem ub. r. o ponad 20 proc., dzięki czemu nasz kraj wyprzedził w dostawach Holandię.
Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy wzrosły w ciągu roku o 3 proc. do ponad 200 tys. ton i stanowiły niemal jedną trzecią całkowitego eksportu.
Ważnymi rynkami zbytu były również Hongkong (1 proc. spadek sprzedaży do 125 tys. ton), Chiny (wzrost ponaddwukrotny do 116 tys. ton), Japonia (-6,23 proc. do 54 tys. ton), Korea Płd. (-22 proc. do 50 tys. ton), Ukraina (+71 proc. do 32 tys. ton) i Białoruś (+37 proc. do 27 tys. ton).
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA
Powrót do aktualności