Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rzepak, rzepik i pszenica przezimowały najgorzej

Rzepak, rzepik i pszenica przezimowały najgorzej

Ponadto uszkodzenia były spowodowane utrzymującymi się na polach zastoiskami wody na przedwiośniu. Znaczne wahania temperatury między dniem i nocą powodowały na przemian zamarzanie i rozmarzanie ornej warstwy gruntu.

Najgorzej przezimował rzepak i rzepik oraz pszenica, a jedynie nieco lepiej pozostałe gatunki zbóż. Jak ocenia GUS, w skali kraju do zaorania kwalifikowało się ponad 30 proc. powierzchni zasiewów zbóż ozimych, tj. powyżej 1,3 mln ha oraz blisko 30 pros. powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego, czyli ok. 234 tys. ha.

Największe straty w powierzchni upraw rzepaku odnotowano w województwach łódzkim (ponad 90 proc.), lubuskim (70 proc.), kujawsko-pomorskim (powyżej 60 proc.) i wielkopolskim (blisko 50 proc.). Stosunkowo najmniejsze straty natomiast zaobserwowano w województwach podkarpackim, podlaskim i warmińsko-mazurskim.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej

Powrót do aktualności