FAO: Ceny żywności na świecie będą spadać

Jak powiedział Jose Graziano da Silva, dyrektor generalny FAO, można już zaobserwować początek spadku cen żywności.

Międzynarodowy Fundusz Walutowy przewiduje, że rozwój światowej gospodarki ma spowolnić z 3,8 proc. w 2011 r. do 3,3 proc. w 2012 r. Jednocześnie globalne plony pszenicy i ryżu, czyli dwóch najważniejszych zbóż konsumpcyjnych, osiągną prawdopodobnie rekordowy poziom, bowiem rolnicy zwiększyli zasiewy, aby skorzystać z rosnących cen.

Choć globalne ceny żywności wzrosły w lutym już drugi raz z rzędu głównie za sprawą zbóż, oleju jadalnego i cukru, to i tak są niższe o 9,5 proc. od rekordowych wartości z lutego 2011 r. Obliczany przez FAO indeks cen 55 artykułów spożywczych wzrósł z 212,8 pkt w styczniu o 1,2 proc. do 215,3 pkt w lutym.

Źródło: Portal Spożywczy za: Onet.pl (na podstawie doniesień agencji Bloomberg)