Ceny zbóż, notowania, aktualności

Argentyna zwiększa produkcję i eksport drobiu

Argentyna zwiększa produkcję i eksport drobiu

Przy rocznym spożyciu w wysokości 38,5 kg na jednego mieszkańca rocznie, możliwości eksportowe wynoszą obecnie ok. 300 tys. ton. Do 2020 r. przewiduje się kolejne podwojenie produkcji drobiu do ok. 3 mln ton, co stwarza szansę na czterokrotny wzrost eksportu. Argentyna może w przyszłości stać się drugim, po Brazylii, światowym eksporterem mięsa drobiowego, wyprzedzając USA.

Argentyński sektor drobiarski jest zdominowany przez duże firmy jak Granja Tres Arroyos, Cresta Roja i Rasic, które otrzymują pożyczki rządowe o korzystnym oprocentowaniu. W celu stymulacji krajowej produkcji drobiu, Argentyna wprowadziła ograniczenia w eksporcie kukurydzy.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności