W UE ceny wieprzowiny opierają się spadkowi
Według danych Komisji Europejskiej w połowie października br. cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 155,18 euro/100 kg, i była o 12,8 proc. wyższa w stosunku do poziomu sprzed roku. Ceny wieprzowiny na niektórych rynkach Wspólnoty (w tym we Francji, w Polsce i we Włoszech) wykazywały trend wzrostowy po raz pierwszy od końca lipca br.
Ma to związek ze spadkiem podaży świń kierowanych na ubój. Podobną tendencję obserwuje się także w Danii, gdzie ceny rosną od kilku tygodni, ze względu na niższą podaż. W połowie października br. cena reprezentatywna wieprzowiny w Danii wynosiła 142,52 euro/100 kg, tj. była o 13 proc. wyższa niż przed rokiem.
We Francji cena reprezentatywna wieprzowiny kształtowała się na poziomie 146,00 euro/100 kg wobec 128 euro/100 kg przed rokiem. Najwyższy wzrost ceny (o ponad 20 proc.) reprezentatywnej wieprzowiny zanotowano jednak we Włoszech, gdzie osiągnęła ona poziom 190,77 euro/100 kg (od końca lipca br. wzrosła aż o 9,3 proc.).
W Niemczech cena reprezentatywna wieprzowiny utrzymuje się na stabilnym poziomie. Biorąc pod uwagę silny popyt na rynku wewnętrznym oraz za granicą trend ten będzie prawdopodobnie kontynuowany w najbliższych tygodniach.
W Hiszpanii oraz w Wielkiej Brytanii ceny wieprzowiny nieznacznie się obniżyły, ale i tak pozostawały one na dużo wyższym poziomie niż przed rokiem. Obecne wzmocnienie cen wieprzowiny w Unii jest odbiciem podobnych trendów na rynku światowym. W Kanadzie, w Stanach Zjednoczonych oraz w Chinach obserwuje się znaczny wzrost cen zarówno żywca, jak i mięsa wieprzowego.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA
Powrót do aktualności