Ceny zbóż, notowania, aktualności

Minimalny wzrost importu mięsa wieprzowego do Polski

Minimalny wzrost importu mięsa wieprzowego do Polski

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku do Polski sprowadzono 252 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203) w porównaniu z 246 tys. t przed rokiem, co oznacza wzrost o 3 proc. Ale w tym samym czasie bardzo mocno, bo o 45 proc., wzrósł eksport polskiej wieprzowiny. W okresie tym wyniósł on 149 tys. t w porównaniu z 103 tys. t w tym samym czasie w ubiegłym roku.

Bilans w handlu mięsem wieprzowym uległ więc dosyć znacznej poprawie, jednak nadal pozostawał ujemny na poziomie 103 tys. t wobec 143 tys. t w analogicznym okresie ubiegłego roku. W najbliższych dwóch-trzech latach raczej nie ma szans na powrót tego bilansu do wartości dodatnich - Polska na trwałe stała się importerem netto nieprzetworzonego mięsa wieprzowego.

 

Większość importowanego mięsa wieprzowego transportowana jest do nas w postaci elementów. W ubiegłym roku w przypadku handlu z krajami UE tylko około 20 proc. importu stanowiły półtusze, resztę zaś elementy i drobne kawałki. Wydaje się to bardzo racjonalne zarówno ze strony eksporterów jak i importerów. Eksporterzy optymalizują wartość tuszy poprzez wysyłanie elementów na rynki, które płacą za nie najlepiej. Z kolei importerzy kupują konkretnie te elementy tuszy, których potrzebują. Mniejsze są również koszty transportu, gdyż ograniczona jest masa części tuszy, które mają małą wartość dla odbiorcy (np. kości).

Polska importuje przede wszystkim mięso chłodzone. Stosunkowo niewielki jest import mięsa mrożonego - według danych Eurostatu w 2010 r. wynosił on zaledwie 9 proc. ilości całego importu wieprzowiny do Polski. Od kilku lat ten udział ulega stopniowej redukcji na rzecz mięsa chłodzonego.

Struktura asortymentowa jest ściśle powiązana ze strukturą geograficzną importu. Przewaga mięsa chłodzonego oznacza, że jest ono sprowadzane ze stosunkowo nieodległych ryków. Zdecydowanie najwięcej mięsa sprowadzamy z Niemiec i Danii - łącznie kraje te dostarczają 62 proc. importowanej do Polski nieprzetworzonej wieprzowiny. Na kolejnych miejscach znajdują się Belgia i Holandia - każdy z tych krajów odpowiada za 10-15 proc. polskiego importu. Kraje te jednak w bieżącym roku dosyć dynamicznie zwiększają swój eksport do Polski, kosztem importu z Niemiec i Danii, który był nieznacznie mniejszy niż przed rokiem.

Źródło: NetBrokers za: Bank Gospodarki Żywnościowej

Powrót do aktualności