Ceny zbóż, notowania, aktualności

ARR: Taniało mięso wieprzowe. Rosły natomiast ceny wołowiny i drobiu

ARR: Taniało mięso wieprzowe. Rosły natomiast ceny wołowiny i drobiu

Wśród głównych unijnych producentów wieprzowiny największą obniżkę cen w odniesieniu do poprzedniego tygodnia odnotowano w Niemczech (o 2,5 proc.). W większości pozostałych krajów UE rynkowe ceny żywca wieprzowego kl. E zmieniły się niewiele.

Na bardzo wysokim poziomie kształtują się ceny skupu żywca wołowego. W analizowanym okresie w kraju za bydło płacono przeciętnie 5,51 zł/kg, tj. o 0,7 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu do notowania sprzed miesiąca za 1 kilogram żywca wołowego dostawcy otrzymywali o 3 proc. więcej, a w odniesieniu do cen sprzed roku o 32 proc. więcej.

Konkurencyjność cenowa i zalety kulinarne stymulują popyt na mięso kurcząt, a tym samym wzrost cen ich skupu. W trzecim tygodniu lipca 2011 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,71 zł/kg, tj. o 4-5 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W tym czasie za indyki płacono 5,96 zł/kg, tj. o 1-2 proc. mniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Wymienione gatunki drobiu były odpowiednio o 12 proc. i o 30 proc. droższe niż rok wcześniej.

Źródło: Portal Spożywczy za: Agencja Rynku Rolnego

Powrót do aktualności