Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Przetwórcy zużywają zgromadzone  poprzednich tygodniach zapasy i na razie ograniczają zakupy. Sytuację może zmienić przyszły tydzień, czyli ostatnie dni przed szczytem cenowym w czasie wakacji. Kto nie będzie chciał wtedy przepłacić, będzie musiał zaopatrzyć się w surowiec teraz.

Najbardziej opłaca się kupno świeżych elementów. Zakłady poobniżały ich ceny nawet o 50 groszy za kilogram. Tak jest w przypadku schabu z kością, za który zapłacimy średnio około 11 złotych i szynki bez kości w średniej cenie 11 złotych 10 groszy.

 

WIEPRZOWINA - elementy świeże

średnie oferty sprzedaży    zł/kg

schab z kością

tydzień temu        11,50

teraz                   11,00

schab bez kości

tydzień temu        15,40

teraz                   15,00

szynka z kością

tydzień temu        7,90

teraz                   7,70

szynka bez kości

tydzień temu        11,50

teraz                   11,00

 

Droższe są za to elementy mrożone.

 

WIEPRZOWINA - elementy mrożone

oferty sprzedaży        zł/kg

półtusze kl. E          6,70 - 6,90

podgardle               4,00 - 4,20

golonka                 5,40 - 5,60

słonina                 3,30 - 3,50

tłuszcze twarde       2,90 - 3,00

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności