Sytuacja na rynku – wieprzowina
Przetwórcy zużywają zgromadzone poprzednich tygodniach zapasy i na razie ograniczają zakupy. Sytuację może zmienić przyszły tydzień, czyli ostatnie dni przed szczytem cenowym w czasie wakacji. Kto nie będzie chciał wtedy przepłacić, będzie musiał zaopatrzyć się w surowiec teraz.
Najbardziej opłaca się kupno świeżych elementów. Zakłady poobniżały ich ceny nawet o 50 groszy za kilogram. Tak jest w przypadku schabu z kością, za który zapłacimy średnio około 11 złotych i szynki bez kości w średniej cenie 11 złotych 10 groszy.
WIEPRZOWINA - elementy świeże
średnie oferty sprzedaży zł/kg
schab z kością
tydzień temu 11,50
teraz 11,00
schab bez kości
tydzień temu 15,40
teraz 15,00
szynka z kością
tydzień temu 7,90
teraz 7,70
szynka bez kości
tydzień temu 11,50
teraz 11,00
Droższe są za to elementy mrożone.
WIEPRZOWINA - elementy mrożone
oferty sprzedaży zł/kg
półtusze kl. E 6,70 - 6,90
podgardle 4,00 - 4,20
golonka 5,40 - 5,60
słonina 3,30 - 3,50
tłuszcze twarde 2,90 - 3,00
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności