Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Jeszcze tydzień temu półtusze w klasie E kosztowały maksymalnie 6 złotych 20 groszy za kilogram. Dzisiaj trudno jest je kupić po 6 złotych 50 groszy. I trzeba się przygotować na dalsze podwyżki - mówią maklerzy. A drożeją przede wszystkim elementy drobne, których brakuje. Te szlachetne, jak karkówka, schab czy szynka, na razie nie znajdują amatorów. Powód? Pełną parą rusza sezon grillowy, a wraz z nim zapotrzebowanie na kiełbasę oraz inne wyroby.

Na rynku poszukiwane są przede wszystkim skórki, głowy i tłuszcze. Ceny tłuszczów twardych dochodzą już do 3 złotych za kilogram. W górę pnie się też słonina.

DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE
oferty sprzedaży zł/kg
głowy 1,10 - 1,70
skórki 1,00 - 2,00
tłuszcze miękkie 1,70 - 2,00
tłuszcze twarde 2,00 - 2,90
słonina 2,70 - 4,00

 

Trudno dostępne są przodki, podgardla i mięsa drobne. Te ostatnie kosztują już nawet 9,5 złotego za kilogram.  Zainteresowanie jest też nogami - ich cena dochodzi do 3 złotych.

DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE
oferty sprzedaży zł/kg
nogi 0,90 - 3,00
podgardle 2,60 - 4,20
pachwina 3,50 - 6,00
przody 6,00 - 7,70
mięsa drobne kl. II 2,75 - 9,50

 

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności