Ceny zbóż, notowania, aktualności

Poziom cen drobiu w 2011 roku będzie „znacząco” wyższy niż w 2010 r.

Poziom cen drobiu w 2011 roku będzie „znacząco” wyższy niż w 2010 r.

"W pierwszym kwartale 2011 roku ceny detaliczne drobiu wzrosły o 10 proc. a ich dynamika przewyższała tempo wzrostu cen całej żywności. W drugim kwartale ceny nadal rosną, a w drugim półroczu 2011 roku nie przewiduje się ich istotnych zmian. W całym 2011 roku poziom cen drobiu będzie znacząco wyższy niż w roku poprzednim" - napisano w raporcie IERiGŻ

"W 2011 roku dynamika wzrostu produkcji żywca i mięsa drobiowego może być nieco mniejsza. Produkcja wyniesie według bieżącej prognozy 1470 tys. ton, tj. będzie o 7 proc. większa niż w 2010 roku. Również eksport będzie rozwijał się wolniej, w tempie zbliżonym do lat poprzednich, tj. 12- -13 proc. a nie 30 proc. jak przed rokiem. Jego udział w produkcji zwiększy się do 34 proc. a sprzedaż zagraniczna zagospodaruje 58 proc. całego przewidywanego w tym roku przyrostu produkcji mięsa drobiowego" - dodano.

W 2011 roku przewiduje się dalszy wzrost spożycia mięsa drobiowego, szczególnie w drugiej połowie roku w związku z prognozowanym spadkiem produkcji wieprzowiny.

Instytut przewiduje, że w 2011 roku możliwy jest spadek produkcji jaj konsumpcyjnych do 520 tys. ton, tj. o 7 proc.

"W pierwszym kwartale ilość jaj wylęgowych kur nieśnych poddanych inkubacji zmniejszyła się o 10 proc. a wylęgi piskląt kur niosek do produkcji towarowej były mniejsze aż o 23 proc. Przewidujemy, że eksport ustabilizuje się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego" - napisano.

"W 2012 roku nawet przy wyborze łagodnego wariantu zagospodarowania jaj pochodzących z klatek nie ulepszonych, należy spodziewać się ponownego spadku produkcji jaj konsumpcyjnych. Przewiduje się, że wyniesie ona ok. 500 tys. ton, tj. będzie o 4 proc. mniejsza niż w 2011 roku. Eksport również się obniży do ok. 150 tys. ton, tj. o 6-7 proc. Zmniejszy się też prawdopodobnie spożycie krajowe" - dodano.

W pierwszym kwartale 2011 roku przemysłowa produkcja mięsa drobiowego była tylko o 3,6 proc. większa niż przed rokiem, wobec 11-procentowego przyrostu w analogicznym okresie 2010 roku. Według IERiGŻ sugeruje to wolniejszą dynamikę produkcji firm drobiarskich w całym 2011 roku.

"W 2011 roku przewiduje się dalszą poprawę wyników handlu zagranicznego drobiem. Wolumen eksportu może przewyższyć wolumen importu o 415 tys. ton. Oznacza to wzrost dodatniego salda obrotów o 15 proc." - napisano w raporcie.

Źródło: Portal Spożywczy za: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Powrót do aktualności