Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadek produkcji wieprzowiny w Czechach

Spadek produkcji wieprzowiny w Czechach

Pogłowie trzody chlewnej w tym kraju spadło w 2010 r. wobec 2009 r. o 3,5 proc. do 1,846 mln szt., co oznacza najniższy poziom od 1946 r. Czeskie ministerstwo rolnictwa zainicjowało kampanię, która ma zwrócić uwagę na problem gwałtownego spadku liczebności trzody w Czechach.

W 1995 r. pogłowie tych zwierząt wynosiło 4 mln szt., a obecnie obniżyło się o połowę. Od czasu przystąpienia Czech do UE w 2004 r., czeska wieprzowina musiała konkurować z tańszymi produktami z Danii czy innych producentów unijnych. Produktywność, inwestycje i innowacyjność czeskiego sektora trzody chlewnej pozostaje daleko w tyle za rywalami z innych państw UE - np. produktywność czeskich hodowców trzody jest trzy razy niższa od wskaźnika hodowców duńskich.

Źródło: NetBrokers za: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności