IERiGŻ: Spadku cen żywności można spodziewać się dopiero w miesiącach letnich

– W lutym dynamika podwyżek cen detalicznych artykułów żywnościowych zdecydowanie zmalała, ale była wyższa od inflacji. Z podobną sytuacją będziemy mieć do czynienia także w najbliższych miesiącach. Spadku cen żywności możemy spodziewać się dopiero w miesiącach letnich, wraz z sezonowymi spadkami cen owoców i warzyw – napisano w kwietniowym biuletynie IERiGŻ.

W środę GUS podał, że inflacja CPI wzrosła w marcu o 4,3 proc. rdr. i 0,9 proc. mdm, zaś żywność podrożała o 7,3 proc. rdr i 2,2 proc. mdm.

Zdaniem IERiGŻ ceny skupu wieprzowiny w II kwartale 2011 roku będą o kilkanaście procent wyższe rdr, zaś baranina w kwietniu może podrożeć o kilka procent.

– Wprawdzie ceny skupu trzody w II kwartale 2011 r. będą już o kilkanaście procent wyższe od cen w II kwartale 2010 r., ale ceny zbóż i pasz przemysłowych będą jeszcze o kilkadziesiąt procent droższe – napisano.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP