W marcu spadł indeks cen żywności na świecie

Jak podaje PAP, w marcu tego roku indeks cen żywności wyniósł 230 pkt., wobec 237 pkt. w lutym 2011 r. W ciągu roku indeks wzrósł o 61,5 pkt, czyli o 37 proc.

Z danych FAO wynika, że w marcu tego roku spadł indeks cen zboża, tłuszczów i olejów oraz cukru, wzrósł natomiast indeks cen mięsa i nabiału.

W marcu indeks mięsa znajdował się na poziomie 168,6, nabiału na poziomie 234,4, zboża 251,9, tłuszczów i olejów 259,9, a cukru 372,3.

Miesiąc wcześniej indeksy tych produktów wynosiły odpowiednio: mięsa 167,9, nabiału 230, zboża 258,6, tłuszczów i olejów 279,3 oraz cukru 418,2.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP