W ciągu miesiąca podwyżki artykułów spożywczych sięgnęły kilkunastu procent

 

W ciągu ostatniego miesiąca najbardziej, bo o około 11 proc. podrożał drób i cukier (wzrost cen o prawie 6 proc.). Jako oficjalną przyczynę handlowcy podają podwyżkę stawki VAT.

Jak informuje „Życie Warszawy” w Realu na warszawskim Ursynowie i Pradze jako reklama pojawiły się trzy sklepowe wózki z takimi samymi produktami. Na każdym ceny z trzech sieci. Z porównania wynika, że najmniej zapłacimy za te zakupy właśnie w Realu. Sieci handlowe nie ukrywają, że walka o klienta teraz nie jest łatwa.

Czy styczniowe podwyżki to u nas głównie efekt podwyższenia podatku VAT i reszta roku już będzie spokojniejsza? – Trudno przewidzieć, bo drożeje żywność na całym świecie. Ponieważ teraz trudniej spekulować ropą, giełdy zajęły się żywnością – mówi Jolanta Tkaczyk z Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. L. Koźmińskiego. Ale dodaje, że wyższy VAT to doskonały pretekst do podwyżek większych, niż wymaga tego podatek.

 

Źródło: Portal Spożywczy za: Życie Warszawy