Światowe ceny żywności najwyższe w historii

FAO opiera się na wskazaniach indeksu cen żywności, który mierzy miesięczne ceny koszyka towarów spożywczych. Jak podaje organizacja, indeks osiągnął w styczniu 231 punktów, co oznacza wzrost o 3,4 procent w stosunku do grudnia 2010 r.

„Jest to najwyższy poziom, odkąd FAO rozpoczęła pomiary cen żywności w 1990 roku. Ceny wszystkich monitorowanych grup towarowych odnotowały silny wzrost w styczniu, z wyjątkiem cen mięsa, które pozostały niezmienione” – poinformowała FAO.

Ekonomista FAO Abdolreza Abbassian uważa, że wysokie ceny żywności będą się w najbliższych miesiącach utrzymywać. „Wysokie ceny żywności są poważnym problemem zwłaszcza dla ubogich krajów, które mogą mieć problemy z finansowaniem i importem żywności dla biednych rodzin, które przeznaczają znaczną część swoich dochodów na jedzenie” – powiedział cytowany przez FAO ekspert.

Jego zdaniem, pozytywną wiadomością może być to, że w wielu państwach z powodu dobrych zbiorów krajowe ceny niektórych produktów żywnościowych są w porównaniu do cen światowych nadal niskie.

Źródło: Portal Spożywczy