Ceny zbóż, notowania, aktualności

Przerób rzepaku spadł o 4 proc.

Przerób rzepaku spadł o 4 proc.

W 2010 r. przerób rzepaku zmalał o 100 tys. ton

Ankietą objęci są wszyscy członkowie PSPO, których łączny przerób stanowi około 96 proc. krajowego przetwórstwa rzepaku. Spadek przerobu był niższy niż spadek samej produkcji rzepaku, która wg danych GUS spadła względem 2009 r. o 16,8 proc. do 2,077 mln ton.

W 2010 r. zakłady przerobiły 2,23 mln ton nasion rzepaku, czyli o 100 tysięcy mniej niż w 2009 r. Jakkolwiek warto przypomnieć, że 2009 rok był rekordowym zarówno jeśli chodzi o krajową produkcję rzepaku (2,5 mln ton) jak i przerób. W dalszym ciągu jest jednak spora rezerwa względem mocy przerobowych zainstalowanych w naszym kraju, które według analizy PSPO wynoszą około 3,4 mln ton nasion.

Branża tłuszczowa jest zatem przygotowana na przerób dodatkowego miliona ton rzepaku, jeśli tylko wykorzystany będzie potencjał drzemiący w uprawie rzepaku. Według danych ankietowych w 2010 r. wyprodukowano 917 tys ton oleju rzepakowego surowego i 1,22 mln ton pasz rzepakowych.

W wyniku różnych sytuacji, które dotknęły poszczególne firmy, kilka mniejszych olejarni zaprzestało produkcji w minionym roku. Miało to decydujący wpływ na spadek produkcji makuchu rzepakowego, którego podaż była najniższa od kilku lat i wyniosła 103 tys ton. Na wynik przerobu w 2010 r. wpłynął także mniejszy import surowca aż o 30 proc. względem 2009 r. Natomiast w tym samym okresie eksport rzepaku utrzymał się na podobnym poziomie.

Źródło: Portal Spożywczy za: Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

Powrót do aktualności