Konsumpcja drobiu i wieprzowiny będzie rosła
Do 2020 r. konsumpcja mięsa drobiowego ma wzrosnąć w Unii Europejskiej (UE) o ponad 6 proc. i sięgnąć 24,7 kg na osobę
Konsumpcja wieprzowiny ma wzrosnąć do 202- r. o blisko 5 proc., do 43,3 kg. Za to konsumpcja wołowiny w UE ma spaść o 7 proc., do 15,4 kg na osobę. Zdaniem Bogusława Miszczuka, prezesa Sokołowa, potencjał wzrostu spożycia tego rodzaju mięsa jest w Polsce olbrzymi. Zjadamy go wielokrotnie mniej niż mieszkańcy krajów zachodnich. Konsumpcja na osobę w Polsce sięga tylko 4,5 kg, a w Niemczech aż 27 kg.
Jak informuje Portal Spożywczy za "Pulsem Biznesu", największą dynamiką wzrostu konsumpcji ma cieszyć się mięso drobiowe. Firmy drobiarskie od kilkunastu miesięcy notują dynamiczny wzrost sprzedaży w kraju i za granicą.
Zdaniem ekspertów zakłady drobiarskie w Polsce mają jeszcze sporo wolnych mocy produkcyjnych. Wiele wskazuje, że wkrótce będą mogły zrobić z nich dobry użytek.
Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu
Powrót do aktualności