Spodziewany szybki wzrost cen żywności

 

Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP zapowiada, że od lutego zmuszony będzie podnieść ceny chleba. Powodem jest m.in. wzrost cen mąki. Do tego rosną ceny prądu i koszty transportu w związku z likwidacją ulgi w VAT oraz wzrostem cen paliwa. Butka ocenia, że podniesie ceny ok. 5-10 proc.

Jak podaje „Polska The Times” będzie to już kolejna podwyżka. Z danych GUS wynika, że ceny pieczywa w listopadzie były już o 9,9 proc. wyższe niż przed rokiem.

Ceny owoców i warzyw też będą rosły, jednak już nie w takim tempie jak jesienią. Jan Świetlik z IERiGŻ jako przykład podaje jabłka. Wskazuje, że mimo wszystko mamy w chłodniach wysokie zapasy, znacznie przekraczające zapotrzebowanie krajowe.

Z mięs najbardziej zdrożeje drób. Nie powinna na razie drożeć wieprzowina. Zdaniem części ekspertów, mięso wieprzowe zacznie powoli drożeć dopiero od II kwartału.

 

Źródło: Portal Spożywczy za: Polska The Times