Rekord drożyzny

Każdego miesiąca analitycy zbierają globalne ceny podstawowych produktów żywnościowych-  zbóż, oleistych, mleka, mięsa, cukru i obserwują zmiany. W grudniu indeks przebił do tej pory najwyżej notowane wartości z czasów kryzysu żywnościowego w 2008 roku. Wysokie ceny żywności, wraz z rosnącymi cenami paliw i energii, tworzą istną mieszankę wybuchową- uważają eksperci i przypominają zamieszki sprzed 3 lat w Egipcie, w Kamerunie i na Haiti.

Analitycy FAO wypowiadający się dla Reutersa boją się, że to jeszcze nie koniec podwyżek na rynku zbóż, bo już trudną sytuację pogarszają prognozy kolejnych zbiorów.

Abdolreza Abbassian – ekonomista, Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa: „W przeszłości były momenty, jak w 2008 roku, kiedy to ceny bardzo szybko szły w górę, ale równie szybko spadały. Niestety sytuacja się zmieniła. Zmieniły się warunki popytu i podaży. Najbardziej martwią nas warunki klimatyczne, które tak mocno wpływają na produkcję rolną, a trudno je wcześniej przewidzieć”.

I najlepszym przykładem jest Australia, która miała wspomóc światowy rynek zbóż dobrymi zbiorami, a walczy z niszczycielską powodzią. 

W krajach latynoamerykańskich widać już skutki wzrostu cen towarów rolnych. W Meksyku najbardziej konsumentom dają się we znaki wysokie ceny zbóż.

Angela Zepada: „Kukurydza jest naszym podstawowym produktem, jeżeli będzie drożała, będziemy chodzić głodni.”

Źródło: Agrobiznes TVP