Ceny zbóż, notowania, aktualności

UE: Mięso tylko ze znakiem kraju pochodzenia

UE: Mięso tylko ze znakiem kraju pochodzenia

Obowiązek znakowania wołowiny i cielęciny wprowadzono w 2002 r. w odpowiedzi na epidemię choroby szalonych krów w latach 90., która doprowadziła do wybicia dziesiątek tysięcy zwierząt w Wielkiej Brytanii. Chodziło o uspokojenie konsumentów, którzy masowo rezygnowali z jedzenia wołowiny, bojąc się zarażenia importowanym stamtąd mięsem.

Teraz tak samo znakowane będą inne popularne gatunki mięsa. Wbrew apelom Parlamentu Europejskiego, nie będzie jednak na nich wskazania sposobu uboju. Eurodeputowani chcieli w ten sposób uniknąć wprowadzania na rynek mięsa ze zwierząt, które zostało zabite w sposób rytualny bez wcześniejszego ogłuszenia (np. na potrzeby pobożnych muzułmanów albo żydów), uważany za okrucieństwo.

W ciągu trzech lat KE ma przygotować raport o ewentualnym rozszerzeniu umieszczania etykiet z krajem pochodzenia na innych produktach spożywczych.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności