Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – kurczaki

Sytuacja na rynku – kurczaki

Ceny skupu, które jeszcze na przełomie listopada i grudnia spadały, teraz idą w górę. Korekty cenników widać na razie tylko na wolnym rynku. Bo tu reakcje zawsze są najszybsze. Duże zakłady obserwują co robi konkurencja i podwyżki dopiero planują. Być może już od nowego tygodnia.

Po okresie nadprodukcji zaczęło się poszukiwanie kurczaków. To zawsze stawia hodowców na mocniejszej pozycji.

W górę poszły ceny tuszek. Przetwórnie nie mają więc wyjścia i muszą podzielić się z drobiarzami częścią zysków.

Dziś najczęściej za kilogram żywca zakłady płacą od 3 złotych do 3 złotych 10 groszy za kilogram.

Więcej można dostać przy indywidualnych negocjacjach lub za kurczaki małe, tak zwane grillowe. Cena maksymalna to 3 złotych 40 groszy.

Ale to wciąż poniżej oczekiwań hodowców. Zimą kurczaki gorzej przyrastają, wyższe są koszty ogrzewania, a do tego rekordowo droga jest pasza.

Zdaniem hodowców, żeby zrekompensować wyższe koszty produkcji, kurczaki powinny być skupowane przynajmniej po 3 i pół złotego.

 

ŻYWIEC DROBIOWY               zł/kg

średnie ceny skupu

brojlery

umowy kontraktacyjne  3,00 - 3,10

wolny rynek                 2,90 - 3,10

indory                              4,90 - 5,25

indyczki                           4,62 - 4,80

źródło ZD

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności