Prezes wytwórni pasz Lira: Jakość żywca z roku na rok ulega poprawie

Świadomość polskich hodowców ciągle rośnie.

– Przez ostatnich kilka lat mieliśmy do czynienia z podobnymi sytuacjami, oczywiście nie na taką skalę jak w roku ubiegłym. Przez ten cały czas następowała naturalna selekcja – z rynku wypadali hodowcy, którzy nie mogli bądź nie potrafili porodzić sobie z tą sytuacją. Wielu z nich przebranżowiło się. Na rynku pozostali tylko ci, którzy potrafili sobie radzić w ciężkich sytuacjach, którzy znali swoje słabe strony i potrafili je wyeliminować – mówi Rajmund Lira. – Nasza firma trafia właśnie do takiej grupy odbiorców, z czego jesteśmy bardzo zadowoleni – dodaje.

Podkreśla, że obserwując rynek można zauważyć, iż jakość polskiego żywca z roku na rok ulega poprawie. – Widać to również na poziomie zakładu, jakim zarządzam. Zauważalny jest wzrost produkcji mieszanek pełnoporcjowych i uzupełniających, przeznaczonych dla świń o wysokim potencjale genetycznym – zaznacza prezes Liry.

Źródło: Portal Spożywczy