Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes Provimi: Polski rynek paszowy jest mocno rozdrobniony, konsolidacje będą nieuniknione

Prezes Provimi: Polski rynek paszowy jest mocno rozdrobniony, konsolidacje będą nieuniknione

- Obecna sytuacja w postaci wysokich cen surowców do produkcji pasz oraz niestabilna jakość powodują, że producenci wolą kupić mieszanki pełnoporcjowe niż szukać ziarna we własnym zakresie. Producenci pasz oferują produkty o odpowiednich standardach, spełniających potrzeby żywieniowe zwierząt oraz oczekiwania producentów i hodowców. Taka zależność wymaga aktywnej polityki inwestycyjnej, aby nadążyć za zmieniającym się rynkiem. Dotyczy ona nie tylko inwestycji w zakłady produkcyjne ale również we wdrażaniu nowoczesnych technologii czy najnowszych programów żywieniowych. Warto zaznaczyć, że i tutaj koło się zamyka. Nowoczesna hodowla wymaga również inwestycji w polskich gospodarstwach. Nasz rynek nadal odstaje od europejskich standardów. Tym samym często nasza krajowa produkcja, pomimo świetnej jakości, przegrywa z zagranicznymi ofertami - mówi prezes Rybicki.

Pytany o szansę na pojawienie się na polskim rynku nowych graczy, odpowiada:
- Polski rynek paszowy jest mocno rozdrobniony. Obecnie w naszym kraju funkcjonuje kilkunastu producentów jednak skali ich produkcji nie sposób porównać. Warto zaznaczyć, że jest naprawdę niewielu silnych graczy, takich jak Provimi, którzy wyznaczają trendy rynkowe. Dlatego nowy gracz na rynku miałby poważne problemy ze znalezieniem dla siebie miejsca.

Oceniając specyfikę polskiego rynku, Maciej Rybicki stwierdza:
- Duże rozdrobnienie wśród producentów powoduje, że małe firmy mogą mieć problemy z utrzymaniem się ze względu na wysokie ceny surowców oraz malejący dostęp do ziaren wysokiej jakości. Z kolei dużym firmom łatwiej negocjować umowy oraz prowadzić długofalową politykę zakupową. Dodatkowo o wiele łatwiej jest im dążyć do nowych, innowacyjnych rozwiązań, a w konsekwencji rozwijać rynek. Dlatego, obserwując rynek i zmiany na nim zachodzące, można uznać, że konsolidacje będą nieuniknione.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności