Zdrożały zboża, ceny trzody chlewnej stabilne

ZBOŻA

W drugim tygodniu listopada br. na rynku krajowym utrzymała się wzrostowa tendencja cen zbóż konsumpcyjnych. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 08-14.11.2010 r. średnia cena skupu pszenicy konsumpcyjnej ukształtowała się na poziomie 769 zł/t wobec 761 zł/t w poprzednim tygodniu. Cena ta była o 4 proc. wyższa niż przed miesiącem i 65 proc. wyższa niż w porównywalnym okresie 2009 r.

Przeciętna cena skupu żyta konsumpcyjnego wyniosła 659 zł/t, tj. o 4 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ziarno to było o 2 proc. droższe niż przed miesiącem oraz 2,4-raza droższe niż przed rokiem.

Niesprzyjająca aura utrudnia zbiory kukurydzy, a mniejsza podaż stymuluje wzrost cen tego ziarna. W analizowanym tygodniu za kukurydzę płacono średnio 677 zł/t, tj. o 2 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena kukurydzy była o 4 proc. niższa niż przed miesiącem, ale o 47 proc. wyższa niż w porównywalnym okresie ub.r.

MIĘSA

Po znaczącym spadku we wrześniu i na początku października br., ceny trzody chlewnej na rynku krajowym uległy stabilizacji. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 08-14.11.2010 r. za żywiec wieprzowy przeciętnie płacono 3,81 zł/kg, tj. niewiele mniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W porównaniu do tego samego okresu 2009 r. ceny żywca wieprzowego obniżyły się o ponad 8 proc.

Zwiększony popyt z zagranicy sprzyja wzrostowi krajowych cen skupu bydła. W dniach 08-14.11.2010 r. za żywiec wołowy przeciętnie płacono 4,82 zł/kg, tj. o niecały 1 proc. więcej niż tydzień wcześniej i o ok. 6 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu do połowy listopada 2009 r. Żywiec wołowy był droższy o 4 proc.

Ceny skupu kurcząt typu brojler kształtują się na poziomie zbliżonym do notowanego przed rokiem. W analizowanym okresie żywiec ten skupowano po 3,01 zł/kg, tj. po cenie o blisko 1 proc. niższej niż w poprzednim tygodniu i o 5 proc. niższej niż przed miesiącem.

Źródło: Portal Spożywczy