Certyfikat paszowy – tani, bo po polsku

Standard GMP+ to szereg szczegółowych wymagań, mających na celu zapewnienie, iż pasze dostarczane zwierzętom są bezpieczne nie tylko dla nich samych, ale również dla przyszłych konsumentów i środowiska naturalnego.

Od 1 stycznia 2010 roku właścicielem i administratorem standardu stała się firma GMP+ International i to ona przyznaje wysoko wykwalifikowanym auditorom pracującym dla niezależnych jednostek certyfikujących uprawnienia do przeprowadzania certyfikacji w tym zakresie.

– Klienci TÜV Rheinland Polska będą mogli skorzystać z usług polskiego audytora, który pozytywnie przeszedł proces egzaminacyjny GMP+ International w Amsterdamie i Hanowerze.

Tym samym audyt certyfikacyjny będzie mógł być tańszy nawet o 40% i odbędzie się bez konieczności tłumaczenia dokumentacji systemowej – wyjaśnia Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym firmy TÜV Rheinland Polska.

Taki krok ze strony TÜV Rheinland Polska to ukłon w stronę polskich firm związanych z produkcją, magazynowaniem i transportem pasz, które chciałyby swobodnie konkurować na europejskim rynku.

– Dla przedsiębiorstw z sektora paszowego uzyskanie certyfikatu GMP+, oprócz gwarancji bezpieczeństwa paszy, oznacza również zmniejszenie ryzyka zachorowania hodowanych zwierząt, a także wzrost zaufania wśród kontrahentów – zapewnia Małgorzata Kręcka.

Niezależna jednostka certyfikująca TÜV Rheinland Polska jest liderem rynku usług certyfikacyjnych i badawczych w Polsce. Sekcja Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym, której siedziba mieści się w Olsztynie, przeprowadza certyfikacje systemów GMP+, a także HACCP, ISO 22000, BRC, IFS i GlobalGAP.

Źródło: Portal Spożywczy